13 Haziran 2022

Yazın Görülen Hastalıklar

Yazın Görülen Hastalıklar

Hava sıcaklıklarının artması, yaz mevsiminin başlaması ve tatil sezonunun açılması ile bazı hastalıklar daha sık görülmektedir. Bu hastalıklar ve alınması gereken önlemler nelerdir?

Güneş Yanıkları 

Bu konuda ayrıntılı bilgi için yazımıza bakabilirsiniz.

https://www.bizimdoktor.com/blog/gunes-yaniklari-ve-gunesten-korunma

Sıcak Çarpması

Güneş altında uzun süre kalmaya bağlı olarak görülür. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar özellikle risk altındadır. Sıcak çarpmasında; baş ağrısı, baş dönmesi ve kafa karışıklığı, iştahsızlık, aşırı terleme, solgun ve nemli cilt, kollar ve bacaklarda kramplar, hızlı nefes alma, 38 C veya üzeri ateş, çok susama gibi semptomlar görülebilir. Semptomlar yetişkinlerde ve çocuklarda genellikle aynıdır. Çocuklarda bunlara ek olarak uyku hali olabilir. 

Eğer etrafınızda bu belirtileri gösteren birisi varsa acilen soğutulması gerekir. Bunun için yapılması gerekenler: 

  • Onları serin bir yere taşıyın.
  • Ayaklarını hafifçe kaldırmalarını ve uzanmalarını sağlayın.
  • Bol su içmelerini sağlayın.
  • Soğuk suyla veya süngerle cildin ısısını düşürün. Koltuk altı veya boynuna soğuk su torbaları koyulabilir.
  • Sıcak çarpması geçiren kişi iyileşene kadar yalnız bırakılmamalıdır, 30 dakika içinde soğumaya ve kendini daha iyi hissetmeye başlamazsa doktora götürülmelidir.

Sıcak çarpmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Özellikle sıcak havada egzersiz yaparken yeterli miktarda su için.
  • Sıcak havalarda sık duş alın.
  • Açık renkli, bol giysiler giyin.
  • Gündüz güneş ışınlarının dik geldiği 11:00 ve 15:00 saatleri arasında güneşten kaçının.
  • Aşırı alkolden kaçının.
  • Aşırı egzersizden kaçının.

Bu önlemler vücudun su kaybetmesini önler ve vücudunuzu serinletir.

Döküntüler (İsilik)

Isıya bağlı döküntüler genellikle aşırı terlemeden kaynaklanır. Ter bezleri tıkanır ve orda kalan ter kızarıklığa neden olur. Bebekler vücut ısılarını yetişkinler ve çocuklar kadar iyi kontrol edemedikleri için bebeklerde daha sık görülür.

Isıya bağlı döküntüler rahatsız edici olabilir ancak genellikle zararsızdır. Genellikle birkaç gün sonra kendi kendine iyileşir. Bu döküntüler küçük, deriden kabarık, hafif şiş, kaşıntılı, kırmızı noktalar şeklinde olur. Döküntü yetişkinlerde ve çocuklarda genellikle aynıdır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve yayılabilir, ancak bulaşıcı değildir. Yapılması gereken en önemli şey cildi serin tutmaktır, böylece terleme olmaz ve kızarıklıklar artmaz. Bunun için sık duş almak, bol su içmek ve bol pamuklu giysiler giymek önerilir. 

Kaşıntıyı veya batma hissini yatıştırmak için nemli bir bez veya buz paketi (havluya sarılmış) gibi soğuk bir şey uygulayabilirsiniz. Döküntüleri kaşımayın. Parfümlü duş jelleri veya kremler kullanmayın. 

Böcek Isırıkları 

Çoğu böcek ısırığı ciddi değildir, birkaç saat veya gün içinde iyileşir. Ancak bazen enfekte olabilirler veya ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilirler. Isıran veya sokan böceklerden bazıları eşek arıları, arılar, sivrisinekler, keneler, pireler, tahtakuruları ve örümceklerdir. 

Böcek ısırıkları genellikle ciltte kırmızı, şiş bir yumru oluşmasına neden olur. Bu ağrılı olabilir ve bazen çok kaşınabilir. Bazı kişilerde hafif bir alerjik reaksiyon olur ve ısırığın etrafındaki daha geniş bir alan şişer, kızarır ve ağrılı hale gelir. Bu genellikle bir hafta içinde geçer. Nadiren solunum güçlüğü, baş dönmesi ve yüzde şişme gibi ciddi bir alerjik reaksiyon meydana gelebilir, bu acil tıbbi tedavi gerektirir.

Böcek ısırığının tedavisinde böcek hala ciltteyse öncelikle böcek uzaklaştırılmalıdır. Etkilenen bölge sabun ve suyla yıkanmalıdır. En az 10 dakika boyunca soğuk kompres yapmak ve mümkünse etkilenen bölgeyi kaldırmak oluşan şişliği azaltmaya yardımcı olur. Enfeksiyon riskini azaltmak için bölgeyi tahriş etmekten kaçının. Sirke ve soda gibi geleneksel ev ilaçlarından kaçının. Ağrı, şişlik ve kaşıntı bazen birkaç gün sürebilir. Ağrı kesiciler, kaşıntı için kremler ve antihistaminikler gibi yardımcı olabilecek ilaçlar hakkında doktorunuza danışabilirsiniz. 

Böcekler tarafından ısırılma riskini azaltmak için alabileceğiniz bazı basit önlemler şunlardır:

  • Eşek arısı veya arıyla karşılaşırsanız sakin olun ve yavaşça uzaklaşın (kollarınızı sallamayın veya onlara saldırmayın).
  • Uzun kollu kıyafetler ve pantolon giyerek açıkta kalan cildi kapatın.
  • Açık havadayken ayakkabı ve çorap giyin.
  • Açıkta kalan cilde böcek /sinek kovucu uygulayın (%50 dietiltoluamid içeren kovucular en etkilidir).
  • Sabun, şampuan ve deodorant gibi güçlü parfüm içeren ürünleri kullanmaktan kaçının (bunlar böcekleri çekebilir).
  • Çiçekli bitkilerin çok olduğu alanlar, çöp konteynırları, durgun sular ve yiyeceklerin servis edildiği açık alanlarda dikkatli olun.

Göz Hastalıkları (Konjonktivit) 

Konjonktivit, enfeksiyon veya alerjilerin neden olduğu bir göz rahatsızlığıdır. Özellikle yaz aylarında kalabalık havuzlar nedeniyle sık olarak görülmektedir. Genellikle her iki gözde kızarıklık, yanma, kaşıntı ve sulanma olur. Belirtileri hafifletmek için temiz bir pamuklu ped (her bir göz için 1 adet) ile kirpikler nazikçe silinebilir. Silmeden önce suyu kaynatın ve soğumaya bırakın, su sıcak olmamalıdır. Gözleriniz iyileşene kadar kontakt lens takmayın. Belirtiler şiddetlenirse mutlaka doktora başvurun.  

Gıda Zehirlenmeleri

Gıda zehirlenmeleri nadiren ciddidir, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Artan hava sıcaklıklarına bağlı olarak gıdalar bozulabilmektedir. Semptomlar genellikle enfeksiyona neden olan gıdayı yedikten birkaç gün sonra başlar. Bazen birkaç saat içinde de başlayabilir. Mide bulantısı, ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Tedavide en önemli şey yeterli sıvı alımıdır. 

Klimaya Bağlı Hastalıklar

Hava sıcaklıklarının artması ile serinlemek için klima kullanımı yaygınlaşmaktadır. Klimaların temizlik ve bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi durumda solunum sistemini etkileyen klima kaynaklı bulaşıcı hastalıklar görülebilir. 

Bunun yanında klimanın derecesi ve ayarı da önemlidir. Devamlı klimaya maruz kalmak kas-iskelet sistemi ağrılarına, kaslarda tutulmalara neden olabilir. 

İlgili İçerikler

HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR