16 Aralık 2022
Uzm. Dr. İshak Arslan

Strep A (GAS) Enfeksiyonu

Strep A (GAS) Enfeksiyonu 

Grup A streptokok bakterisi (halk arasında yaygın bilinen adıyla “beta” bakterisi) çocuklarda sıklıkla bademcik enfeksiyonuna neden olur. Pek çok insan bakteriyi farkında olmadan, hastalıksız bir şekilde taşıyabilir. Ancak bu durum hasta olabilecek diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değildir. Yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla bulaş gerçekleşebilir.

Bakterinin neden olduğu enfeksiyon normalde boğaz ağrısı ve cilt enfeksiyonları belirtileriyle hafif atlatılıyor. Antibiyotiklerle de kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak GAS bakterisi, başka daha ciddi olabilecek bazı hastalıklarla da neden olabilir. Bakterinin ürettiği toksine bağlı olarak bazı çocuklarda ciltte döküntü ile seyreden “kızıl hastalığı” gözükebilir. Döküntü ile birlikte ateş, boğaz ağrısı ve boyun bezlerinin şişmesi gibi grip benzeri belirtilere neden olur. Kızıl hastalığı geçiren bazı kişilerde dil, çilek dili olarak adlandırılan bir görünüme sahip olabilir. Dil, beyaz bir iltihapla kaplanır.

Bakteri, nadiren hızlı ilerleyen cilt enfeksiyonuna neden olabilir. “Et yiyen bakteri” olarak da adlandırılan GAS enfeksiyonunda hasta çok hızlı ilerleyen enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedilebilir. 

Hastalık izleminde, çoğunlukla immünolojik mekanizmalarla, böbrek ve kalp hastalığı gözükebilir.

Son günlerde İngiltere’de bildirilen vakalar bu nedenle endişe uyandırmış olmakla birlikte bakteri antibiyotiklere son derece duyarlı olup hızlı antibiyotik başlandığında tedavi edilebilir.

Hastalık bulgusu olan çocuklar (38 derecenin üzerinde yüksek ateş, bademciklerde pas rengi iltihabi görünüm, boyunda şişlik ve şiddetli kas ağrıları, bazen açıklanamayan kusma ve ishal) muayene edilmeli; gerekli olgulara uygun tedavi başlanmalıdır.

İlgili İçerikler

HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR