30 Mart 2022
Dyt. Selen Demir

Spor Sonrası Oluşan Şişkinliğin Nedenleri Ve Bu Durumu Gidermenin Yolları

Spor Sonrası Oluşan Şişkinliğin Nedenleri Ve Bu Durumu Gidermenin Yolları

Spor sonrası sonra şişkinlik hissetmek tamamen normal bir durum olup, şişkinlik hissetmenin birçok nedeni vardır. Gelin bu nedenleri birlikte inceleyelim.

Dehidrasyon

Dehidrasyon, vücudunun sıvı kaybetmesidir. Egzersiz sonrası şişkinliğin çoğu dehidrasyon yani sıvı eksikliğinden kaynaklanır. Vücutta yeterince sıvı olmadığında, mide bunu telafi etmek için su tutar ve bu da gözle görülür bir şişkinliğe neden olur. Şişkinliği gidermenin en iyi yolu daha fazla su içmektir.

Aşırı hidrasyon

Aniden çok hızlı bir şekilde çok fazla su içmek, vücudun sodyum içeriğini seyrelttiği ve hücrelerin su tutmasına neden olduğu bir durum olan hiponatremiye neden olabilir. Bu da şişkinliğe neden olur. Bu nedenle egzersiz sırasında yavaş ve kademeli olarak sıvı tüketimi önerilir.

Beslenme

Özellikle uzun mesafeli bir yürüyüş, koşu veya diğer yüksek yoğunluklu aktiviteler yapmayı planlıyorsanız spor seansınıza çok yakın zaman diliminde yemek yerseniz, vücudunuz egzersiz sırasında hem yediğiniz yiyecekleri sindirmeye hem de egzersiz sırasında çalışan kaslarınıza kan göndermeye çalışacaktır. Bu iki durumu aynı anda yapması ise sindirim sisteminizi yavaşlatabilir ve sindirim sisteminizdeki mikroplar biraz gaz salarak bu yavaşlama durumuna tepki verebilir, bu da şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu şişkinlik, özellikle tüketilen yemeğin lif, protein veya aşırı miktarda yağ içermesine bağlıdır.

Sıcaklık

Çok sıcakta açık havada veya sıcak havasız bir ortamda egzersiz yapıyorsanız, karnınızda şişkinlik hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, ısının kan damarlarınızın genişlemesine neden olması ve bunun sonucunda da vücut dokuları arasındaki boşlukta sıvı birikmesidir.

Isı kaynaklı şişkinliği azaltmak için nefes alabilen ve hafif egzersiz kıyafetleri giymeyi deneyin ve klimalı bir ortamda egzersiz yapın.

Efor

Egzersiz yapmak zorlu bir süreçtir ve zorlu sürecin sonucunda vücudunuz kendini onarmaya başladığında şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu, egzersiz sonrası hasar gören kas ve dokuların iyileşmesi için önemli olan normal bir süreçtir.

Egzersiz esnasında hızlı nefes alıp vermek

Egzersiz yaparken nefes alma hızınızın artması normaldir. Egzersiz, vücudunuzun daha fazla oksijen kullanmasına ve daha fazla karbondioksit üretmesine neden olur. Egzersiz esnasında hızla alınan hava ise doğrudan akciğerlerinize gitmek yerine sindirim sisteminize gidebilir. Bu durum ise, şişkinlik yaşamanıza neden olabilir. 

EGZERSİZ SONRASI ŞİŞKİNLİĞİ GİDERMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Egzersiz sonrası şişkinlik rahatsız edici olsa da bu durum kalıcı değildir. Egzersize bağlı şişkinlik kendi kendine kaybolma eğilimindedir.
  • Bununla birlikte, midenizi rahatlatmanın ve semptomlarınızı hafifletmenin yolları mevcuttur:
  • Bir antrenmandan sonra şişkin olduğunuzu fark ederseniz, egzersiz sonrası beslenmede basit karbonhidrat ve protein kaynaklarını tüketin.
  • Egzersizde kaybettiğiniz her kilo için 3 bardak su için.
  • Şeker, soda, alkol ve kızartılmış yiyeceklerden kaçının.
  • Egzersiz öncesi ve sonrası vücudunuzun doğal sıvı dengesini koruması ve geri kazanması için vücudunuzu nemlendirin. 

İlgili İçerikler

FAYDALI BİLGİLER
FAYDALI BİLGİLER
FAYDALI BİLGİLER