02 Haziran 2022
Psk. Serkan Elmas

Seyahat Korkusu (Hodophobia)

Seyahat Korkusu (Hodophobia)

Seyahat korkusu ‘hodofobi’ olarak bilinir. Fobi, yeni yerlere seyahat etmekte tereddüt etmekten, neredeyse evden çıkamama durumuna kadar çeşitli şekillerde kendini gösterir. Bazı insanlar yalnızca uçak veya tren gibi belirli ulaşım yöntemlerinden korkarken, diğerleri her türlü yolculukta yolcu olmaktan korkar.

Tüm fobiler gibi, hodofobi de genellikle titreme, terleme, ağlama, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel semptomlara neden olur. Hodofobi genellikle bir seyahatte gerekli görevlerin yerine getirilmesini zorlaştırır. Havaalanında veya yolcu terminalinde gezinmek, bagajınızı kontrol etmek, güvenlik prosedürlerini uygulamak ve gecikme durumunda sabırla beklemek size zor gelebilir. Bir otel odasına giriş yaparken, harita okurken veya nerede yemek yiyeceğinize karar verirken kafanız karışabilir.

  • Alkol ve uyku hapından uzak durun: Bir uyku hapı almak veya alkol kullanmak seyahatiniz boyunca uyumak için cazip gelse de kendi kendine ilaç almak aslında kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir. Doktorunuza danışmadan hiçbir şey almayın ve doktorun verdiği özel talimatlara çok dikkat edin.
  • Ön araştırma yapın: Oteliniz hakkında bilgi için internette arama yapın. Yolcu geminiz için güverte planlarına veya uçağınız veya treniniz için oturma çizelgelerine bakın. Önemli tesislerin ve olanakların nerede olduğunu öğrenin. Güvenlik prosedürleri hakkında bilgi edinin ve yasaklanmış hiçbir şeyi paketlemediğinizden emin olun. Belirsizlikler ortadan kalktığında kaygınızın da dineceğini göreceksiniz.
  • Rotanızı planlayın: Hedefinize gidiyorsanız, harita kullanarak yol ve güzergahınızdan emin olun ne kadar yol kat ettiğinize bakın. Otel rezervasyonları yapın ve yakındaki restoranların yerlerini not edin. Gemi veya uçak gibi kamuya açık bir taşıyıcıyla seyahat ediyorsanız, ayrılmadan birkaç gün önce rezervasyonlarınızı onaylayın. Erken varmak için bolca zaman tanıyın ve her ihtimale karşı bir yedekleme planı yapın.
  • Dinlenin ve bol su tüketin: Yolculuk öncesi günlerde bol bol uyuyun. Birkaç tuzlu atıştırmalıkla birlikte yolculuğunuz boyunca su taşıyın. Yorgunluk ve vücuttaki yetersiz su zorluklarla yüzleşmeyi zorlaştırır.
  • Bir arkadaş edinin: Mümkünse, yalnız seyahat etmekten kaçının. Bir refakatçi, sakin kalmanıza ve çantaları kontrol etme veya taksi çağırma gibi ayrıntıları halletmenize yardımcı olabilir. Sakinleşmek için yalnız zamana ihtiyacınız varsa, bir arkadaşınız da müdahale edebilir.
  • Görselleştirin: Zihninizin gözünde, yolculuğunuzun tüm önemli adımlarından geçtiğinizi hayal edin. Kendinizi havaalanında dolaşırken izleyin, kapınıza oturun ve uçağa binin. Kendinizi zahmetsizce şehir trafiğinde pazarlık yaptığınızı ve mükemmel park yerini bulduğunuzu hayal edin. Başarıyı görselleştirmek güven oluşturur ve stresi azaltır.
  • Psikolojik destek alın: Kendi başınıza seyahat korkunuzla yüzleşemiyorsanız bir uzmandan yardım alın. Seyahat korkunuza neden olan geçmiş yaşam örüntülerini tekrar ele alın ve travmanızın yükünden kurtulun.  

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ