09 Mart 2022

Mindfulness Nedir?

MİNDFULNESS NEDİR?

Son zamanlarda çoğumuz çevremizden minfulness kelimesini sıklıkla duymuş olabiliriz. Peki nedir bu mindfulness, gelin birlikte inceleyelim. “Mindfulness en basit anlamıyla şimdiki zaman farkındalığı demektir. Anda gerçekleşen duygu, düşünce ve olayları, bilinçli bir şekilde yargılayıcı olmayan, nazik bir dikkat ile odaklanma ve izleyebilme becerisidir.  Bu izleme şekli her an herkes tarafından deneyimlenebilir.

MİNDFULNESS EGZERSİZİ NEDİR?

Mindfulness egzersizi en basit tabiriyle dikkatimizin gittiği yeri yönetmektir. Arabanın direksiyonunu sizin tutup arabaya yön vermeniz gibi. Ya da ata binmek gibi. Dikkatimiz sürekli dağılıp bizim kontrolümüz dışında bir yerlere sürüklenir. Bu yüzden mindfulness egzersizleri, dağılmış dikkatimizi tekrar o an yöneltmek istediğimiz yere geri yönlendirmeyi sağlar.

MİNDFULNESS EGZERSİZİ KONSANTRASYONUMUZU VE DİKKAT DÜZEYİMİZİ ARTIRIR MI?

Çalışmalar, mindfulness meditasyonunun problem çözme yeteneğini geliştirebileceğini keşfetmiştir . Araştırmalar, dikkatin geliştirilme sürecinin birkaç yıl içinde oluştuğunu, ve değişikliklerin mümkün olduğunu  göstermektedir.

MİNDFULNESS EGZERSİZİ KAÇA AYRILIR?

Mindfulness, iki şekilde uygulanabilecek bir yaşam tarzıdır: Formal ve informal egzersizler. Formal uygulama, her gün bilinçli olarak oturup  ya da uzanıp (vücut tarama meditasyonu) nefes, bedensel duygular, sesler, diğer duyular veya düşünceler ve duygulara odaklandığımız egzersiz türüne denir.  Formal olmayan egzersiz ise; yemek yeme, egzersiz, ev işleri, başkalarıyla ilişki kurma gibi günlük aktivitelere ve işte, evde veya bulunduğunuz herhangi bir yerde, temelde her türlü eylemde dikkatli bir farkındalık yaratmayı içerir.

İNFORMAL MİNDFULNESS TÜRLERİ

Nefes üstünde Mindfulness egzersizi:

“Nefes üstünde mindfulness egzersizi oturarak ve genellikle nefese dikkat etmekle başlar. Bu egzersiz ve diğer her egzersizde sadece izleme vardır, müdahale yoktur.  Meditasyonu yaparken sadece nefesinizle birlikte olmak ve nefesinizin akmasına izin vermek yeterlidir.

Duyular üstünde mindfulness egzersizi:

Sandalyeye dokunarak, zemindeki ayaklarınızı veya kucağınızla temas eden ellerinizi hissetmeye odaklanarak mindfulness becerinizi kullanabilirsiniz.

Düşünceler ve duygular üstünde mindfulness egzersizi:

Duyular üzerinde meditasyon yaptıktan sonra, meditasyonun nesnesi olarak zihinsel olaylara (düşünceler ve duygular) geçecek, akla ve düşünce sürecinin kendisine dikkat çekeceksiniz.

Formal Mindfulness Egzersizi uygulaması (5 Dk.)

  1. Rahat dik bir koltuk veya ayarlanabilir sandalyeler seçin. Ayarlanabilir sandalyeler idealdir: yüksekliği, ayaklarınız yere yaslanacak şekilde ayarlayın ve omurganızın tabanı sandalyenin arkasına dokunacak şekilde koltuğu biraz öne doğru eğin.
  2. Gözlerinizi kapatın ya da tercih ederseniz, bakışlarınızı herhangi bir yere odaklamadan sadece yere doğru yöneltin. Ellerinizi bacaklarınızın üzerine yerleştirin.
  3. Şimdi nefesinize odaklanın. Her bir nefeste nefesinizi rahatça hissedebileceğiniz, burun delikleri, karın, göğüs kafesi gibi bir noktaya dikkatinizi yöneltin. Bazı bireyler karnının yükselip alçalmasına odaklanmayı tercih eder. Bazı bireyler ise bunun yerine burnuna giren ve çıkan havaya odaklanmayı seçer.
  4. Yaşamınızın her anında olduğu gibi normal nefes alıp vermeye devam edin. Özellikle derin nefesler almaya çalışmayın. Şu an yaptığınız tek şey vücudunuzun nefes alış verişini izlemek.
  5. Yaklaşık 5 dakikalık  süreçte dikkatinizi nefes alıp vermenize odakladıktan sonra,  acele etmeden kendinizi hazır hissettiğinizde gözlerinizi açın ve dilerseniz biraz vücudunuzu esnetin.

İlgili İçerikler

İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM