31 Mayıs 2022
Uzm. Dr. İrem Cantürk

Kronik Yorgunluk Nedir ve Bu Durumda Neler Yapılabilir

Kronik Yorgunluk Nedir ve Bu Durumda Neler Yapılabilir

Kronik yorgunluk sendromu, birçok vücut sistemini etkileyen ciddi, uzun süreli bir durumdur. En sık görülen semptom aşırı yorgunluktur. 25-45 yaş arası kadınlarda daha sık görülür ancak çocuklar dahil herkesi etkileyebilir.

Kronik yorgunluk sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Belirtileri diğer hastalıkların belirtilerine benzer, bu nedenle doğru teşhis için doktor muayenesi önemlidir. Semptomların şiddeti günden güne, hatta gün içinde değişebilir.

Aşağıdaki semptomlar sizde varsa kronik yorgunluk sendromu açısından bir doktorla görüşebilirsiniz:

  • Her zaman aşırı yorgun hissetmek (günlük aktiviteleri yapmakta çok zorlanmak)
  • Dinlendikten veya uyuduktan sonra hala yorgun hissetmek
  • Geceleri sık sık uyanma gibi uyku sorunları
  • Düşünme, hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar
  • Kas veya eklem ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Grip benzeri semptomlar
  • Baş dönmesi veya kendini hasta hissetmek
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışları (çarpıntı)

Kronik yorgunluk sendromunun tanısı için özel bir test yoktur. Tanı şikayetlerinize dayanarak ve bunlara neden olabilecek diğer durumlar elenerek konulabilir. Sizi muayene eden doktor şikayetlerinizi ve tıbbi geçmişinizi sorgulayacaktır. Ayrıca kan ve idrar testleri de isteyebilir. Kronik yorgunluk sendromu belirtileri, genellikle kendi kendine iyileşen birçok hastalığın belirtilerine benzer olduğu için beklenen sürede iyileşememe durumunda bu teşhis düşünülebilir. 

Kronik yorgunluk sendromu tedavisinde amaç şikayetleri hafifletmektir. Tedavi, bu durumun sizi nasıl etkilediğine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Günümüzde bu duruma özel bir tedavi bulunmamakla birlikte bu durumu yönetmeye yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur. Kronik yorgunluk sendromu ile yaşamak zor olabilir.

Şikayetlerin iyileştiği veya kötüleştiği dönemler olabilir. Aşırı yorgunluk ve diğer fiziksel belirtiler günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Günlük rutinleri ve aktiviteleri uzun vadeli olarak düzenlemek tedavide yardımcı olmaktadır. 

Kronik yorgunluk sendromu, zihinsel ve duygusal sağlığınızı da etkileyebilir ve benlik saygınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Böyle bir durumda psikolog ya da psikiyatristle görüşmek faydalı olacaktır. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek istemenin yanı sıra kronik yorgunluk sendromu olan insanlarla konuşmak da yararlı olabilir. 

İlgili İçerikler

HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR