01 Haziran 2022
Uzm. Dr. Özlem Cankurtaran

Kolonoskopi İçin 50’yi Beklemeyin

Kolon kanseri oldukça sık görülüyor ve hem dünyada hem de ülkemizde önde gelen ölüm sebeplerinden biri. Eskiden risk faktörleri sıralanırken, bunlardan biri ‘yaşlı olmak’ idi. O nedenle bağırsak taramaları 50 yaşından sonra başlardı. Artık oyun değişti. Çok genç kolon kanserleri görüyoruz. Şimdilerde kolonoskopi yaşının 50 yaşından önceye çekilmesi konuşuluyor.

 

Massachusetts General Hospital’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, kadınlarda 50 yaş öncesi kolorektal kanser taraması, yaptırmayanlara oranla riski önemli ölçüde azaltıyor. Tetkik yöntemlerinin gelişmesiyle kolorektal kanserlerin toplam sayısında bir düşüş görülüyor. Fakat 50 yaş altı kişilerde, 1974’ten 2013’e kolorektal kanser oranı yüzde 51 arttı. Bağırsak kanserleri riski ile farklı yaşlarda başlatılan endoskopiler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Massachusetts General Hospital, 111 bin 801 kadını içeren bir çalışma yürüttü.  

Araştırmacılar, 45 yaşında kolonoskopi taramasına başlayan kadınlarda, hiç tarama yapmamışlara kıyasla yüzde 50 ila yüzde 60 daha düşük kolorektal kanser riski buldu. Ek olarak taramaya 45-49 yaşlarında başlamanın, kadınların 50-54 yaşlarında taramaya başladığı bir stratejiye oranla, popülasyonda 60 yaşına kadar teşhis edilen kolorektal kanser vakalarında önemli bir azalmayla sonuçlandığını öğrendiler. Aynı fayda erkekler için de geçerli.

Geleneksel kolon kanseri tarama aracı, doktorun kolon ve rektumu incelemek için kameralı, esnek bir tüp kullandığı kolonoskopidir. Bu invaziv teknik, zamanla kötü huylu olabilen poliplerin çıkarılmasına ve daha etkili bir şekilde tedavi edilebilen erken evre kanserlerin saptanmasına olanak tanıyor. Sorunumuz sadece 45 yaş üstü hastalar değil. Üzülerek söylüyorum ki 30’lu hatta 20’li yaşlarda hastalarımız var.  

Kolorektal kanserlerin en sık görülen belirtileri

  • İshal veya kabızlık dahil olmak üzere bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik veya dışkınızın kıvamında bir değişiklik
  • Dışkıda taze kan
  • Kramplar, gaz veya ağrı gibi karın rahatsızlıkları
  • Bağırsaklarınızın tamamen boşalmadığı hissi
  • Zayıflık veya yorgunluk
  • Açıklanamayan kilo kaybı

Semptomlarınızdan kaçmayın. Bağırsak kanseri yapı itibarıyla çok yavaş ilerleyen bir tür olduğu için, hekiminiz belli aralıklarla kolonoskopi yaptırmanızı isteyecektir. Hatta hiçbir risk faktörünüz yoksa bu süre 5 seneye kadar uzayacaktır.

İlgili İçerikler

HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR