06 Haziran 2022
Psk. Serkan Elmas

Kanser Sürecinde Morali Yüksek Tutmak

Kanser Sürecinde Morali Yüksek Tutmak

Kanser tanısı alındığı andan itibaren hastalara eşlik eden duygular genellikle depresyon, stres, kaygı, yalnızlık, umutsuzluk ve ölüm korkusudur. Bunlarla beraber hastaların, kanser nedeniyle iş ve sosyal yaşamlarından kopmak zorunda kalması moral düzeylerine de etki edebilir ve tedaviye devam etme motivasyonunda düşüşler görülebilmektedir.

Tedavi süresinde ve tedaviden sonraki dönemlerde hastaların moral ve motivasyonunun yüksek olması hem olumlu duyguların gelişmesine hem de hastalığın seyrinin istenilen şekilde ilerlemesine oldukça yardımcı olmaktadır. Hasta psikolojik olarak ne kadar iyi olursa, ruhsal ve fiziksel kaynaklı olumsuzlukları da bir o kadar minimum düzeyde ilerlemektedir.

Kanser sürecinde morali yüksek tutmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Doktor ile doğru iletişim kurmak: Motivasyonu etkileyen en önemli ve en temel faktör hastanın, kanser tanısı ve tedavi yöntemi ile ilgili her detayı bilme hakkıdır. Bu nedenle doktorunuzla aranızda güçlü bir iletişim olmasına dikkat edin. Aklınıza gelen tüm soruları sormaktan çekinmeyin. Doktorunuza güvenmek size motivasyon kaynağı olacaktır. 
  • Tedaviye sadık kalmak: Kanser süresideki kemoterapiler, ilaçlar, fiziksel ağrılar, çevre koşulların yetersizliği, bedendeki değişiklikler hastaların tedaviyi reddetme eğilimi göstermesine neden olabilir. Tüm bu zorluklara karşı tedavinizi yarıda bırakmadan devam edin; elde edilen sonuçların zaman içinde olumlu sonuç vermesi, sağlığınızın düzeldiğine somut bir kanıt olacak ve tedaviye devam etmeniz için size motivasyon sağlayacaktır. 
  • Çevrenize yeterli vakit ayırmak: Kanser sürecindeki hastaların aile, arkadaş veya partnerlerinden aldığı destek olumlu duyguların gelişmesinde oldukça etkilidir. Zamanınızı tek başınıza geçirmek yerine sevdiklerinize ayırın. Duygularınızı onlarla paylaşmaktan çekinmeyin. Gerektiğinde çevrenizden yardım talep edin. 
  • Psikolojik yardım almak: Kanser tanısıyla beraber duygularınız, düşünceleriniz ve buna bağlı olarak davranışlarınız da değişiklik gösterecektir. Bir uzman yardımı alarak, bu yeni durumla baş etmeyi kolaylaştırabilir, kanserle mücadelede kendi rolünüzü ortaya koyabilirsiniz.
  • Karşılaştırma yapmaktan kaçınmak: Diğer hastaların kanser sürecinde neler yaşadığını, tedavi sürecini, kullanılan ilaçların dozlarını kendi hastalığınızla karşılaştırmayın. Unutmayın ki her tedavi kişiden kişiye farklılık gösterir ve buna göre belirlenir. Bu sizin daha iyi ya da daha kötü bir durumda olduğunuzu göstermez.
  • Yaratıcılığı geliştirmek ve yeni hobiler edinmek: Tanı alan bireylerin dikkatleri çoğunlukla hastalığındadır. Bu nedenle kaygı ve stres arttıkça motivasyon ve moral düşmeye başlamaktadır. Kendinizi sürekli dinlemek yerine, dikkatinizi farklı ortamlara aktarmaya çalışın. Yaratıcılığınızı kullanarak kendinize yeni hobi alanları yaratın.
  • Yeterli uyku ve egzersiz: En az 7 saat uyumaya özen gösterin. Tedavilerle yorulan vücudun enerjiyi tekrar kazanmasına izin verin. Gün içinde sizi yormayacak yürüyüşler, esneme hareketleri ve kaslarınızı geliştirici egzersizler yapın. 

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ