13 Haziran 2022

Havuz Kaynaklı Hastalıklar

Havuz Kaynaklı Hastalıklar

Yüzme havuzlarının temizliğine dikkat edilmediği zaman bu sularda mikroplar ürer ve havuz kaynaklı çeşitli hastalıklar görülebilir. En yaygın görülen hastalıklar ishal, deri döküntüleri, idrar yolu, kulak ve göz enfeksiyonlarıdır.

Mikroplu sular yutulursa, solunursa veya temas edilirse hasta olabilirsiniz. Ayrıca suda bulunan veya sudan buharlaşıp havada gaza dönüşen kimyasallarla temas edilirse de hasta olabilirsiniz.               

İshal, en yaygın havuz kaynaklı hastalıktır. Halihazırda ishal olan kişiler, suya girdiklerinde hastalığı başkalarına bulaştırabilirler. 

Suda ve toprakta doğal olarak yaşayan mikroplar deri, kulak, idrar yolu, solunum ve göz gibi havuz kaynaklı enfeksiyonlara neden olabilir. Havuzlarda, jakuzilerde ve su oyun alanlarında mikropları öldürmek için kullanılan kimyasallar (klor veya brom) doğru seviyede tutulmazsa, bu mikroplar çoğalabilir ve yüzücüleri hasta edebilir.

Çocuklar, hamile kadınlar ve kronik sağlık sorunları olan veya vücutlarının mikrop ve hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltan ilaçlar alan kişiler (örneğin kanser, organ nakli veya HIV nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler) havuz kaynaklı hastalıklar için en fazla risk altındadır.

Örneğin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, havuz sularının cryptosporidium ile kirlenmiş olabileceğinin farkında olmalıdır. Bu mikrop bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hayatı tehdit eden semptomlara neden olabilir.

Kendimizi ve başkalarını havuz kaynaklı hastalıklardan nasıl koruyabiliriz?              

Havuz kaynaklı hastalıkların yayılmasını önlemenin en iyi yolu, ilk etapta mikropları sudan uzak tutmaktır. Kendiniz veya çocuğunuz son iki hafta içinde ishal olduysanız ya da son günlerde bulaşıcı bir hastalık geçirdiyseniz sudan uzak durmanız gerekmektedir. 

Havuzlarda, jakuzilerde/kaplıcalarda ve su oyun alanlarında yüzmeye bağlı hastalıklara neden olan mikroplara karşı ilk savunma klor veya brom ile dezenfeksiyondur. Önerilen seviyelerde, klor veya brom sudaki mikropların çoğunu dakikalar içinde öldürebilir. Yüzme ile ilgili hastalıkların yayılmasını durdurmak için dezenfeksiyon bu sebeple çok önemlidir. 

Kendinizi havuz kaynaklı hastalıklardan korumak için yüzerken suyu ağzınızdan uzak tutun, yüzdükten sonra kulaklarınızı kurulayın. Dezenfeksiyonun ve su sirkülasyonunun yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin. Havuzda gözle görülür bir kirlilik, suda bulanıklık varsa o havuza girmeyin. Çocuk havuzu ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğunu tesisleri tercih edin. Havuza girmeden önce duş almanın ve bone kullanmanın zorunlu olduğu tesisleri tercih edin. Havuzdan sonra en kısa sürede duş alarak temiz çamaşırlar giyinin. Islak mayo ile uzun süre oturmayın, mutlaka kurulanın. Havuza girerken deniz gözlüğü ve kulak tıkacı kullanabilirsiniz. Bebeklerinize havuza girmeden önce mayo bez bağlayın.

İlgili İçerikler

HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR
HASTALIKLAR