09 Mart 2022

Gerçekten Günde 10.000 Adım Yürümemiz Gerekiyor mu?

Gerçekten Günde 10.000 Adım Yürümemiz Gerekiyor mu?

 Zinde ve sağlıklı olmak için genellikle günde 10.000 adım yürümemiz gerektiği söylenir. Bu adım sayısı ise özellikle iş hayatı ve günlük hayatın telaşı ile meşgul olduğumuzda başarılması zorlayıcı bir hedef olabilir. Çoğumuz şimdiye kadar 10.000 adımın her yerde ulaşılması gereken bir hedef olarak önerildiğini biliyoruz, ancak bu sayı gerçekte nereden geldi ve doğru mu?

 Günde 10.000 adım hedefi, 1965'te Japonya'da Yamasa Clock tarafından satılan bir ticari ad pedometresinden (adımsayar, adım ölçer) ortaya çıkmıştır. Cihazın ismi, "10.000 adım metre" anlamına gelen "manpo-kei"dir. Bu adım sayısı, cihaz için bir pazarlama aracıydı ve daha sonrasında günlük adım hedefi olarak tüm dünyaya yayıldı. Birçok popüler akıllı saat markaları tarafından günlük aktivite hedeflerine bile dahil edildi.

 Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan son araştırmada, 10 bin adımın aşırılık olduğu belirtildi. Araştırmacılar, günde yaklaşık 7 bin 500 adım yürümenin sağlık için faydaları maksimum seviyeye ulaştırdığını ancak bu adım sayısından sonra ise sağlık için olan faydalı etkileri azalttığını gözlemlediler. Yani araştırmacılar, günde 10 bin adıma kadar yürümenin hiçbir ek faydasını gözlemlemedi.

İlgili İçerikler

İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM
İYİ YAŞAM