06 Haziran 2022
Psk. Serkan Elmas

Evlilikte İletişimi Koruyabilmenin Yolları

Evlilikte İletişimi Koruyabilmenin Yolları

Toplumu oluşturan en temel yapı birimlerinden biri ailedir. Aile kurumunu oluşturan eşlerin de birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların yerine getirilebilmesi ve sağlıklı bir ilişki/evlilik hayatı sürdürülebilmesi için çiftlerin aralarında etkin ve güçlü bir iletişim ağı oluşturması gerekmektedir. Eş seçimleri, sanıldığının aksine bilinçli bir şekilde yapılmamaktadır.

Çocuklukta ebeveynlerimizle oluşturduğumuz bağlanma stillerinden yola çıkarak, eş seçimi çok da bilinçli olmadan yapılmaktadır. Bazı çiftlerde kaygılı ya da kaçıngan ilişki yürütme eğilimi olabilmektedir.

Altta yatan farklı duygu ve düşüncelerden kaynaklanan olumsuz davranışlar açığa çıkabilmektedir. Buna rağmen, eşlerin aralarındaki iletişimi güçlendirme istekleri bilinçli olmalıdır. Evlilikte ortaya çıkan ya da çıkacak olan sorunlar ilk adımda eşler arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesiyle gerçekleşir. 

Söylemlerinizde açık ve net olun: Etkili iletişim mesajı karşı tarafa doğru biçimde aktarma ve karşı tarafın da mesajı doğru olarak algılamasıdır. Bu nedenle söylemek istediklerinizi dolaylı olmadan partnerinize iletin. 

Söylemlerinizde tutarlılığa dikkat edin: Partnerler söyledikleri her şeyde tutarlı olmalıdır. Bugün dediğiniz şeyleri yarın farklı bir şekilde anlatmayın. Tutarsız ve değişken söylemler hali hazırda karışık olan iletişimi daha da zorlaştırmanıza yol açacaktır.

Anlaşılmayan noktaları teyit edin: Eşler arasındaki sağlıklı iletişimin sırrı, iletilen mesajın doğru algılanmasıdır. Eğer duyduğunuz şeyi yanlış anlarsanız iletişim kurmakta zorlanabilirsiniz. Emin olmak adına ne söylenmek istediğini çekinmeden partnerinize sorun. Kafanızda soru işareti bırakmayın.

Ses tonunuza dikkat edin: Eşler arasındaki iletişimlerde, ses tonunu iyi ayarlayabilmek oldukça önemlidir. Partnerinizle konuşurken ne çok sessiz olun ne de çok fazla bağırın. Düşük ya da yüksek sesle konuşmak karşı tarafın size olan iletişimini zayıflatabilir.

Düşüncelerinizi kabul ettirmeye çalışmayın: Öncelikle partnerinizi yargısız bir şekilde dinleyin, eşiniz konuşurken ne söyleyeceğiniz konusunda meşgul olmayın. Karşı tarafta ‘zaten dinlemiyor’, ‘anlatsam da kabullenmiyor’ gibi düşünceler uyandırmayın. Fikirlerinizin kesin doğruluğu olduğu yanılgısından uzaklaşın.

Problem çözme kapasitenizi artırın: İlişkiyi zedeleyen hususları, talepleri ve isteklerinizi ortak çözüm yolları bularak değerlendirin. Buna sizi en çok yoran konudan başlayın. Alternatif çözüm yolları denemekten korkmayın.

Dış etkenleri ekarte edin: Evlilikteki problemler sadece eşler arasındadır ve sadece partnerler bu sorunları çözebilirler. Çevreden gelen mesajların sizi olumsuz etkilemesine ve partnerinize karşı davranışlarınızın değişmesine izin vermeyin. Farklı ortamlarda eşiniz ile olan sorunlarınızdan bahsetmek yerine, eşinizle birlikte var olan sorunlarınızdan konuşun.

Psikolojik yardım alın: Evliliğinizde iletişim eksikliğinden kaynaklanan problemlerle başa çıkabilmek için psikolojik destek alın. Çift terapisi partnerinizle aranızdaki problemin ana kaynağını anlamak ve çözüm yolları üretebilmeniz adına yardımcı olacaktır. 

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ