06 Ocak 2022
Uzm. Klinik Psk. Cansu Özkazanç

Ebeveyn Danışmanlığı

Ebeveyn Danışmanlığı

Boşanma

Boşanmalarda çocuklar için en tedirgin edici olan düşünce düzenin değişip hayatının alt üst olacağı ihtimalidir. Bu nedenle ileri süreçte neler yaşayacağınız, yeni düzenin nasıl olacağı gibi konuların netleşmesi, olabildiğince çocuğun rutinin bozulmaması önemlidir.

Çocuklar, anne babanın boşanmasından yıllar sonra dahi onların tekrar bir araya gelebilecekleri ile ilgili hayallere sahip olabilirler. Bu nedenle çocuğun bu hayalini destekleyici söz ve tavırları, ümit verici yaklaşımlar sergilenmemelidir. Bu durumlar hayal kırıklığı yaşamalarına neden olabilir.

Bazı ebeveyn tarafından suçluluk ya da acıma gibi duygularla baş etmek için çocuğun her istediğinin yerine getirildiği görülür. Çocuğun davranışlarına kural ve sınır konmaması; maddi imkanların ve hediyelerin abartılması çocuk ile ebeveyn arasındaki ilişkiye zarar verir.

Çocuklar bazen ayrılığın kendilerinden dolayı gerçekleştiği düşüncesi ile suçluluk hissi yaşarlar. Aynı zamanda kendi dışında da bir suçlunun, sorumlunun olduğu arayışına girebilirler. Ayrılma kararının çocuk ile bir ilgisi olmadığı net olarak ifade edilmelidir. Bunun her iki ebeveynin ortak kararı olduğu, bir tarafın kabahati olmadığı anlatılmalıdır. Aksi halde ebeveynleri arasında ayrım/taraf seçme ikilemi çocukta stres yaratır, ebeveynlerden biri tarafından terkedilmiş olma değersizlik hissi yaratır, ebeveyni ile olan ilişkisi olumsuz etkilenir.

Çocuğunuza diğer ebeveyne anlatmamak üzere sır vermek ya da çiftler arası özel durumları fazla detaylı anlatmak, diğer ebeveyn aleyhine konuşmak çocuğa verilen bir psikolojik bir yüktür. Çocuklar için yıpratıcı olabilecek bu davranışlardan kaçınmak gerekir.

 

 

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ