06 Haziran 2022
Uzm. Klinik Psk. Cansu Özkazanç

Dönem Sonu ve Sınavlara Hazırlık

Dönem Sonu ve Sınavlara Hazırlık

Öğrenciler eğitim döneminde bir yılın daha sonuna yaklaşırken, sınav zamanını minimum stres ile geçirmelerine yardımcı olabilecek stratejiler üzerinde düşünmek faydalı olacaktır. Öğrencilerin bu 5 ipucunu takip etmeleri halinde sınav zamanı geldiğinde kendilerini daha iyi hissedeceklerini ve daha başarılı olacaklarını düşünüyorum.

  1. Beden, zihin ve ruhta dengede kalmak çok kritiktir! Vücudunuza iyi bakın. Böylece strese yenik düşmesini engelleyin. Stresliyken baş ağrısı ya da mide bulantısı yaşamak çok yaygın belirtilerdir. Vücut direnciniz için uyumanız ve vücudunu yenilemeniz gerekiyor. Bunu yaparsanız çok daha iyi performans gösterirsiniz. Bu nedenle, hayatınızın bu stresli döneminde, sağlıklı beslenme ve 7-9 saat uyku gerçekten önemlidir.
  2. Her gün biraz hazırlık yapmak, gece boyunca süren uykusuz saatler geçirmekten sizi kurtarır. Hangi derse daha çok çalışmanız gerektiğini belirleyin. Çalışma planı oluşturarak buna sadık kalmayı deneyin. Sınav haftası geldiğinde, tüm konulara yeniden hazırlanmak için yeterli vaktiniz yoksa şimdiye kadar çalıştığınız yerleri hatırlatıcı küçük notlar alın ve tekrar edin.
  3. Beklentinizi gerçekçi tutun. Şu anda notunuzun ne olduğunu az çok biliyor olmalısınız. Notunuz hakkında olabildiğince objektif olun. Özellikle lise ve üniversite giriş sınavından bir-iki gün önce yoğun çalışmak performansınızı çok fazla etkilemeyecektir. Sadece şimdiye kadarki bilgilerinizi güncellemek için üstünden geçin. Son dakika çalışmaları kaygı düzeyinizi arttırır. Bunun yerine stresle baş edebileceğiniz nefes ve gevşeme egzersizleri yapın.
  4. Sınav sırasında kendinize hatırlatın buraya kadar oldukça iyi geldiniz. Dikkatinizi dağıtacak durumlarda kendinize hatırlatın: “Ne olursa olsun devam edeceğim, konsantrasyonumu kaybetmeyeceğim.”
  5. Sınavdan çıktıktan sonra hiçbir şeyi değiştiremezsiniz. Bir sonraki sınavınıza hazırlanmaya odaklanın. Bir sonraki sınav yoksa, eğlenceli bir şeyler yapın ya da biraz dinlenin ya da uyuyun. Notlar hakkında kafa yormayın. Bunun için daha sonra zamanınız olacak.

Unutmayın, uzun vadede aldığınız notların hayatınızda değiştirilemez kalıcı etkisi çok fazla değildir. Elbette, herkes başarılı olmak ister. Ancak aşırı not odaklı olmak farklı konularda bakış açımızı kaybetmeye neden olabilir. Bugün başaramadığınızı yarın da başarabilirsiniz. Ya da sizin için daha önemli olan başarılar elde edebilirsiniz.

Sınav Dönemi Aile Desteği Önemli Rol Oynar

Birçok genç sınav stresini kaygı, ajitasyon, sinirlilik şeklinde deneyimliyor. Bu süreç aile ilişkilerini de olumsuz etkileyebiliyor. Bu süreçte velilerin çocuklarına sağlayacakları destek hem akademik hem de psikolojik olarak daha olumlu sonuçlar sağlar.

  1. Disiplinli çalışma için ailenin otoriter rolü dengeli ölçüde gereklidir. Ancak son haftaya gelindiğinde bunun yararı olmayacaktır. Artık çalıştırılmaya ve çalışmaları gerektiğinin hatırlatılmasına ihtiyaçları yok. Onlara moral vermek yapabileceğiniz en etkili şey olacaktır. Neşelendirici, motive arttırıcı sözler ve eylemler onların genel refahını destekler.
  2. Bedensel olarak da desteğinizi gösterin. Sarılmak, kucaklama vücutta oksitosin salgılanması başlar. Vücutta salgılanan oksitosin, kişinin olumlu ve pozitif düşünmesini destekler. Çocuğunuzun stres düzeyinin düşmesini sağlar.
  3. Sizden ne istediklerini onlara sorun. Onu destekleyebilmemin en iyi yolu, ders çalışırken yanına bir kase kesilmiş taze meyveyi sessizce koymak ya da hafta sonları onunla dışarı hava almaya çıkmak olabilir. Bazı öğrenciler, ebeveynlerinin kendilerine bir çalışma programı belirlemelerinde yardımcı olmasını ister; bazıları ise bunu müdahaleci bulur. Öğrencilerimize en çok neye ihtiyaç duyduklarını sorarak, ihtiyaç duydukları desteğin bizler olmasını sağlayabiliriz.
  4. Son hafta geldiğinde sınav sonuçları, ders çalışmanın önemi gibi konuları konuşmaktan kaçının. Bunların hepsini biliyorlar. Bunun yerine, çabalarına ve refahlarına odaklanın. “Bugün nasıl hissediyorsun?” gibi şeyler söylemeyi deneyin. “Çok sıkı çalışıyorsun.”“Ne stresli bir dönem!”, “Sana destek olmak için ne yapabilirim?”. Ebeveynlerinin sınav puanları ne olursa olsun onları sevdiğini bilmek, stres baskısını önemli ölçüde azaltır.

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ