05 Aralık 2022
Uzm. Klinik Psk. Cansu Özkazanç

Dikkat! Kış Depresyonu Yaşıyor Olabilirsiniz

Dikkat! Kış depresyonu yaşıyor olabilirsiniz…

Gece saatlerinin uzadığı, sıcaklığın düşmeye başladığı kış aylarına doğru depresif belirtiler artabilmektedir. Örneğin iştah ve uyku düzeyinde belirgin artma veya azalma, değersizlik, umutsuzluk, isteksizlik ve keyifsizlik gibi hislerde artış olabilmektedir. Bu belirtiler 2-3 haftadan daha uzun sürüyorsa, kış depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Yine bahar ve yaz aylarına doğru bireyler kendisini daha iyi hissetmeye başlıyorsa, mevsimsel bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu süreçte uzman desteği almamak bu hislerin kronikleşme riskini artırabilmektedir.

Halk arasında kış depresyonu olarak anılan duygu durum değişimi tanı kriterlerini karşılıyor ise ‘mevsimsel desenli majör depresif bozukluk’ şeklinde adlandırılır. Mevsimsellik dışında tanı kriterleri majör depresyon ile benzerdir. 

Peki mevsimsel değişim ile ruh halimizin nasıl bir ilişkisi var?

Gün ışığından yararlandığımız saatlerin azalması, halk arasında mutluluk hormonu olarak anılan seratonin düzeyinin azalmasına neden olabilmektedir. Yine gün ve gece saatlerindeki değişim uyku rutinimizi bozabilmektedir. Daha uzun süren karanlık saatler, melatonin hormonu düzeyini artırarak daha fazla uyku ihtiyacına neden olur. Bu durumda kendimizi daha enerjisiz hissedebiliriz. Fiziksel olarak daha az aktif olma ve kalori bakımından daha yüksek yiyecekler tüketme eğilimimiz artabilir. 

Kış aylarında, beslenme düzenimizdeki değişim de ruh halimizi olumsuz etkileyebilir. 

Havaların soğuması ile kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmeye başlarız. Dolayısıyla daha az fiziksel aktivite ve daha az sosyal etkileşim içinde olabiliriz. Kişiler daha pasif ve daha içe kapanık oldukça umutsuzluk ve mutsuzluk hisleri artar, depresif belirtileri yoğunlaşır.  

Nerede olursanız olun ‘online psikolog desteği’ alabilirsiniz. 

Yaşanılan bölgenin coğrafik konumu da kış depresyonu ihtimalini artırmaktadır. Özellikle kuzey ülkelerinde gece-gündüz arasında saat farkı, karasal bölgelerde ise ısı farkları yüksek olduğu için bu bölgelerde yaşayan kişilerde daha sık görülebilmektedir. Online görüşme ile uzman desteğine erişmek, bireylere oldukça kolaylık sağlamaktadır. 

Bu dönemde yaşayacağınız duygu durum değişimi, iş ve aile hayatınızda baş etmesi zor sorunlara neden olabilir. Kişinin çevresindekiler tarafından anlaşılmadığını hissetmesi onu daha da umutsuz hissettirebilir. Bu durumlarla baş etmek için bir uzmandan destek almak, bireylerin işlevsellik düzeylerine katkı sağlar. Özellikle sosyal ilişkilerde yaşanan iletişimsizlik; sosyal izolasyonun ve yalnızlık hislerinin artmasına neden olabilir. İletişim problemleri üzerine destek almak da kış depresyonu ile daha kolay baş edebilmeyi sağlar.

Psikolojik danışmanlık ile kişinin işlevsellik düzeyini düşüren olumsuz düşünceler ve bunların davranışlara etkisi üzerine çalışılır. Bu süreçte umutsuzluk, çaresizlik gibi hislerle baş etme mekanizmalarını güçlendirmek amaçlanır. Mevsimsel depresyon yaşandığında uzman desteği almamak, bu hislerin kronikleşme riskini artırabilmektedir. 

 

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ