06 Ocak 2022
Uzm. Klinik Psk. Cansu Özkazanç

Depresyon ile Baş Etmek Mümkün!

Depresyon ile Baş Etmek Mümkün

Ruhsal çöküntü halini ifade eden depresyon, kimi kişilerce dönemsel olarak yaşanabilirken kimi kişilerde birkaç seneye yayılan belirtiler ile kronikleşebilir. Depresyon tedavisindeki yöntemler şiddetine, süresine ve bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterebilir. 

Depresyon Belirtileri

Keyifsizlik, ilgi ve zevk kaybı
Yorgunluk ve halsizlik
İştahta belirgin azalma ya da artma
Değersizlik, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları hissetme
Uykusuzluk veya sürekli uyuma isteği

Depresyonla Baş Etmek için Yardımcı Yöntemler

Düzenli bedensel hareketlilik (yürüyüş, esneme, dans etmek)
Yeni ilgi alanları keşfetmek ve yeni aktiviteler denemek
Yeterli ve dengeli beslenme
Motivasyon arttırıcı ama gerçekçi olacak hedefler belirlemek
Çevrenizdeki insanlarla sosyal paylaşımı arttırmak
Size iyi gelmediğini hissettiğiniz kişilerle ilişkilerinizde sınır koyabilmek
Yeterli ve kaliteli uyku düzenine sahip olmak 

Dijital Detoks

Ruhsal çökkünlük hissettiğiniz dönemlerde dijital aletlerden ve sosyal medyadan uzaklaşmak olumsuz duygulanımda ve stres düzeyinde azaltıcı etki yapabilmektedir. Bu dolaylı etkinin pek çok sebebi bulunmaktadır. 

Araştırmalara göre dijital cihazların yaydığı mavi ışık beyin için yanıltıcı etki yapmaktadır. Saatten bağımsız olarak içinde bulunduğumuz anı gündüz olarak algılamamıza neden olur ve gece salgılanan uyku hormonu melatonin salınımına engel olmaktadır. Uyku saatinden iki-üç saat öncesinde bu cihazların kullanımını azaltmak uygu kalitesini olumlu etkileyecektir. 

Sosyal medyada beden imajının ve genel yaşam tarzının gerçeklikten uzak yansımaları bireylerde yetersizlik ve değersizlik hislerini tetikleyebilmektedir. 

Dijital erişimin azalması ile bireylerin çevrelerine karşı duyarlılık ve farkındalıklarını arttığı görülmektedir. Bu durum göz teması içeren sosyal etkileşimin artması ve derinleşmesini sağlar. Depresyon ile baş etmede sosyal etkileşim oldukça olumlu bir etkiye sahiptir. 

Depresyonda olan kişilerde konsantrasyon kaybı, yapılacakların ertelenmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Dijital cihazlardan gelen bildirimler ve sürekli bilgi akışı dikkat dağınıklığını artırmaktadır. Bu uyaranlardan uzaklaşmak kişilerin kendilerine ve çevrelerine odaklanabilmelerini, ertelediklerini hayati kararları gerçekleştirme girişimlerini arttırdığını söyleyebiliriz. 

Ne Zaman Uzmana Başvurmalı

En az iki hafta süre ile depresyon belirtilerinden en az beşini yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzman ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Uzmanla görüşmeniz sonucunda size en uygun olduğu düşünülen yöntem için yönlendirilirsiniz (ilaç tedavisi, psikoterapi vb.).

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ