26 Aralık 2022
Uzm. Dr. İshak Arslan

Astım Nedir? Çocuklarda Nebül Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Astım Nedir? Çocuklarda Nebül Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

ASTIM

Astım, akciğerlerde hava yollarını oluşturan bronşların, havanın içindeki çeşitli maddelere karşı aşırı hassasiyet oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik bir hastalıktır.

Alerjenik maddeler, astımlı çocuklarda bronşlarda ani daralma ve balgam artışına neden olur. Bunu sonucunda hırıltı, nefes darlığı ve gece öksürükleri gibi belirtiler ortaya çıkar. 

Küçük yaşlarda tekrarlayan bronşiolit ve bronşit nedenli takip edilen, sıkça da antibiyotik ve öksürük şurupları ile tedavi edilmeye çalışılan hastalar astım açısından incelenmelidir.

Hastalık ataklar halinde ortaya çıkar, atak aralarında çocuk normaldir.

Astım tedavisine çevredeki alerjenlerden ve tetikleyici maddelerden arındırma ile başlanmalıdır. Ek olarak çeşitli şurup, tablet ya da nebül formunda ilaçlar atakları kontrol altına almak için başlanır.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların çok büyük kısmı kortizon içermektedir. Bu nedenle uygun doz ve sürede kullanılması çok önemlidir.

ÇOCUKLARDA NEBÜL KULLANIMI

Kış mevsiminde daha yoğun olmak üzere özellikle astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında sıkça hastane ve evde nebülizatör ile ilaç uygulamaları tercih ediliyor. Ev tipi nebülizatör ya da sıkça kullanılan adıyla ‘’hava makinalarını’’ kullanırken nelere dikkat etmeliyiz bakalım.

Etkili tedavi oluşturabilmek için hava akımı hızı doğru ayarlanmalıdır, en uygun hız 6 ila 8 lt/dk arasında olacaktır, cihaz tercihinde akım hızına dikkat edilmelidir.

Maske çocuğun yüzüne uygun olarak seçilmelidir, esnek olması uyumu artırır ve ölü boşluğu azaltarak daha etkili uygulamaya yardımcı olur.

İstenen doza ulaşabilmek ve maksimum etkinlik için maske ile yüz arasında boşluk bırakılmamalıdır. Yüzden 1 cm uzaklaşma halinde ilaç dozunun yarısından fazlası hastaya uygulanamaz.

İlaç uygulaması yemeklerden önce yapılmalıdır ve çocuk oturur pozisyonda ve uyanık olmalıdır. Bir yaşın altındaki bebeklerde yatarak nebül tedavisi verilebilir.

Hazneye koyulan ilaç miktarı 2 ila 4 ml arasında olmalıdır. 2 ml altında ilaç verilmesi gerektiğinde serum fizyolojik ile ekleme yapılmalıdır.

Uyum gösterebilecek ve anlayabilecek yaşta çocuklara nebül uygulaması esnasında ağız solunumu yaptırılmalıdır. Burun nefes alma sırasında ilacı bir kısmı kıllar ve yüzeyde kalıp akciğerlere ulaşmamaktadır.

İlgili İçerikler

FAYDALI BİLGİLER
FAYDALI BİLGİLER
FAYDALI BİLGİLER