06 Haziran 2022
Psk. Serkan Elmas

Alzheimer Hastası Bireylerle Yaşamak

Alzheimer Hastası Bireylerle Yaşamak 

Alzheimer, zaman geçtikçe bilişsel yeteneklerdeki bozulmaların gözlendiği nörolojik bir hastalıktır. Hastalarda hatırlayamama, unutkanlık, çevresi ile iletişim kuramama, günlük işlevsel aktivitelerde bozulmalar vardır. Alzheimer tanısı almış bireyler kendilerini, yaşadıkları çevreyi, yakınlarını hatırlamakta güçlük çekebilirler. Ciddi bir bakıma ve güvenliğe ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle en büyük sorumluluk hastaya bakan kişilerdedir.

Alzheimer hastası ile yaşayan bireylerin dikkat etmesi gerekenler:

Alzheimer hastalığını iyi tanımak: Hastalığın getirilerini ve sonuçlarını iyi bilin, hastadan beklentilerinizi buna göre şekillendirin. Hastanın neler yapıp yapamayacağını bilmek, sizi psikolojik yönden hazır hissettirecek ve nasıl davranmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.

Uygun tedaviyi tedarik etmek: Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak semptomları olabildiği kadar geciktiren ilaçlar kullanılmaktadır. Hastanın yeterli ve etkili tedaviyi aldığından emin olun.

Hasta için uygun ev ortamını oluşturmak: Alzheimer hastası için ev ortamına uyum sağlamak ev dışındaki ortamlara göre daha kolaydır. Hasta için tehlikeleri en aza indirecek şekilde eşyalarınızı düzenleyin, gerekli yerlere (kapı, pencere vb.) kilit yerleştirin, zarar verici eşyaların rahatça ulaşılabilir olmayacak yerlerde bulunduğundan emin olun. Bu düzenlemeler hem hastaların hem de hastaya bakım veren kişilerin daha rahat olmasına ve kaygılarının azalmasına yardımcı olacaktır.

Kendinize de zaman ayırmak: Hastaya bakım veren kişilerin sorumlulukları oldukça fazladır. Bu nedenle zamanlarının çoğunu hasta ile ilgilenmekle geçirmektedirler. Bu durum psikolojik zorlanmaları da beraberinde getirmektedir. Çökkün duygu durum, zaman zaman öfke, sosyal içe kapanma ve isteksizlik görülebilir. Hastanın iyi olması için öncelikle bakım veren kişinin iyi olması gerekir. Günlük ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun.

Hasta ile iletişimi geliştirmek: Alzheimer hastaları yeni durumları ve bilgileri hatırda tutmakta zorluk çekseler de eski edinilmiş bilgileri hatırlayabilirler. Bu bilgiler ışığında hasta ile zaman geçirebilir ve iletişiminizi güçlü tutabilirsiniz. Eski fotoğraf albümlerine bakmak, eski müzikleri dinlemek, ortak geçmiş anılardan bahsetmek hasta ile olan iletişiminizi ve bağınızı güçlendirecektir. Bunun yanından hastaya bilişsel jimnastikte iyi gelecektir. Bulmaca çözme, satranç oynama, tariflerden yemek yapma gibi aktiviteler gerçekleştirin.

Psikolojik destek almak: Alzheimer hastasıyla beraber yaşamak artık çok zorlayıcı bir hal alıyorsa ve hem kendinizi hem de hastanın bakımını olumsuz yönde etkiliyorsa en kısa sürede psikolojik destek alın. Başa çıkma yöntemlerinizi tekrar gözden geçirmenize yardımcı olacaktır. 

İlgili İçerikler

PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ
PSİKOLOJİ